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Emergency Order - Hurricane Irma 

 

On September 13, 2017, the Office of Insurance Regulation (Office) issued an Emergency Order 

as a result of Hurricane Irma.  Since then, the Office has received a variety of inquiries about how 

to apply the provisions outlined in the Emergency Order to specific questions and scenarios.  The 

Office does not render interpretations of statutes, except in rules for interpretations of general 

applicability or in declaratory statements for interpretation of a more limited applicability, 

assuming the requirements for such a statement are met.  Please refer to Section 120.54, Florida 

Statutes (F.S.), for the applicable statute on rules.  Further, declaratory statements are covered by 

Section 120.565, F.S., and Florida Administrative Code (F.A.C.) Chapter 28-105.  While the 

Office is unable to provide individual responses to the specific questions or scenarios, the 

following FAQs are broad guidance in response to those most frequently submitted.  

 

I. Scope and Applicability 

 
Q1.  Does the Emergency Order apply to all lines of insurance?   
A.   The Emergency Order applies to all lines of insurance.   

 

Q2.  Does the Emergency Order apply to Excess and Surplus Lines insurers? 

A.   The Emergency Order applies to Excess and Surplus Lines insurers.   Excess and Surplus 

Lines carriers are not subject to the provisions on rate filings but are subject to the 

restrictions related to the extension of grace periods and temporary postponement of 

cancellations and nonrenewals as outlined in the Emergency Order. 

 

Q3.  Does the Emergency Order apply to Life insurance, Health insurance, and Annuity 

Contracts? 
A.   The Emergency Order applies to Life insurance, Health insurance, and Annuity Contracts.   

 

Q4.  Are there any kinds or types of insurance to which the Emergency Order does not apply? 

A.    The Emergency Order is not applicable to policies for the kinds of insurance listed in Rule 

69O-142.015(2)(p), F.A.C. that cover a business that is domiciled or maintains its primary 

place of business outside of the State of Florida.  
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II. Grace Periods, Cancellations and Nonrenewals 

 
Q5.  Does the provision of the Emergency Order prohibiting insurance companies from 

canceling or nonrenewing policies apply only to consumers with personal lines or 

commercial residential insurance policies that suffered damage due to Hurricane Irma? 

A.   The language provided in Rule 690-142.015(2)(e), F.A.C., which prohibits the cancellation 

or nonrenewal of a policy or the issuance of a notice of cancellation or nonrenewal between 

September 4, 2017 and October 15, 2017, applies to all policies or contracts of insurance 

and not just to insureds that experienced damage as a result of Hurricane Irma.  However, 

the provisions of cancellation and nonrenewals in Section 627.4133(2)(d), F.S., only applies 

to residential property. 

 

Q6.   Does the provision of the Emergency Order prohibiting insurance companies from 

canceling or nonrenewing policies apply if proper notice was sent prior to August 25, 

2017? 
A.    The Order prohibits both the cancellation or nonrenewal of coverage between September 4, 

2017 and October 15, 2017 or the issuance of such a notice during this period of time.  

Notices sent prior to August 25, 2017, are included in the Emergency Order if the effective 

date of the cancellation or nonrenewal was to take effect between September 4, 2017 and 

October 15, 2017. 

 

Q7.  If an insured files a claim for damage from Hurricane Irma, when can an insurer cancel 

or nonrenew coverage? 

A.    Section 627.4133(2)(d)1., F.S. states an insurer may not cancel or nonrenew a personal 

residential or commercial residential property insurance covering a dwelling or residential 

property located in this state which has been damaged as a result of a hurricane or wind loss 

that is the subject of the declaration of emergency for a period of 90 days after the dwelling 

or residential property has been repaired.  A structure is deemed to be repaired when 

substantially completed and restored to the extent that it is insurable by another authorized 

insurer that is writing policies in this state. 

 

Q8. May insurers cancel or nonrenew a policy due to the exceptions provided in Section 

627.4133(2)(d)2., F.S.? 

A.   An insurer or agent may cancel or nonrenew a residential policy after October 15, 2017 due 

to the exceptions provided in Section 627.4133(2)(d)2., F.S. 

 

Q9. Does the Emergency Order prohibit lawful policy rescissions?  

A.   A lawful policy rescission is not affected by the provisions of the Emergency Order. 

 

Q10. Are insurers required to send a notice to an insured informing them their coverage is 

extended? 

A.     If an insured was sent a notice of cancellation or nonrenewal which would be effective 

between September 4 and October 15, 2017, insurers should provide some type of 

communication confirming that the date of cancellation or nonrenewal has been deferred or 

extended at least until October 15, 2017.  This does not apply to new policies issued on or 

after September 4, 2017.   
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Q11. Are insurers allowed to charge additional premium for extending coverage as required 

by the Emergency Order? 

A.     Rule 69O-142.015(2)(h), F.A.C. permits insurers to charge pro-rata premium for extending 

coverage.  Rule 69O-142.015(2)(i), F.A.C.  permits an insurer or other regulated entity that 

was unable to cancel or nonrenew a policy due to the operation of this rule, upon proper 

notice, to cancel or nonrenew such policy effective on the date the policy would have 

otherwise been cancelled or nonrenewed in the event the insured has not filed a claim under 

the policy and not paid outstanding premium due. 

 

Q12. Are insurers allowed to cancel coverage at the request of the insured?  

A.     Insurers are allowed to cancel coverage at the written request or concurrence of the insured.  

Insurers may also allow insureds to cancel coverage by telephone or other electronic means 

as long as the insured’s request or concurrence is recorded and maintained by the insurer.  

 

Q13. How is an insurer’s offer of replacement coverage affected by the Emergency Order? 

A.     Rule 69O-142.015(k), F.A.C. states an insurer’s offer of replacement coverage, which is 

voluntarily accepted by an insured or applicant in an affiliated company, or made pursuant 

to a depopulation program, assumption or other arrangement approved by the Office does 

not constitute a nonrenewal or cancellation for the purposes of the Rule or the Emergency 

Order. 

 

Q14. October 15, 2017 and December 3, 2017 both fall on Sundays. Does that mean that the 

final dates for both periods actually end on the following Mondays, October 16, 2017, 

and December 4, 2017? 

A.    In accordance with Rule 69O-170.113, F.A.C., the last day of the period shall be included 

unless it is a Saturday, Sunday, or legal holiday in which event the period shall run until the 

end of the next day which is neither a Saturday, Sunday or legal holiday. 

 

Q15. What other time periods are extended by the Emergency Order? 

A.     Any policy provision, notice, correspondence, or law which imposes a time limit upon an 

insured to perform any act or transmit information […] with respect to a contract of 

insurance, which act was to have been performed on or after September 4, 2017, the time 

limit shall be extended until December 3, 2017. 

 

Q16. Can insurers back date to remove policy credits or discounts if an insured fails to provide 

necessary documentation? 
A.     If the insured fails to act or provide the necessary information or documentation by 

December 3, 2017, discounts or premium credits may be removed retroactively. 

 

Q17. Does the Emergency Order also extend time periods for insurers? 

A.    The extension of time until December 3, 2017 with respect to time limits imposed upon 

insureds by any policy provision, notice, correspondence, or law to perform any act or 

transmit information with respect to a contract of insurance applies only to insureds. 

 

Q18. Are insureds required to make premium payments when due? 

A.     Insureds are required to make premium payments when due but insurers shall not effectuate 

cancellation of any policy between September 4, 2017 and October 15, 2017.  In 

accordance with Rule 69O-142.015(2)(i), F..A.C. an insurer or other regulated entity that 
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was unable to cancel or nonrenew a policy due to the operation of this Rule, may upon 

proper notice, cancel or nonrenew such policy, effective on the date the policy would have 

otherwise been cancelled or nonrenewed, in the event the insured has not filed a claim 

under the policy and not paid outstanding premium due.   

 

Q19. How does the Emergency Order affect the provisions of Premium Finance contracts? 
A.    The language provided in Rule 690-142.015(2)(d) and (e), F.A.C., which prohibits the 

cancellation or nonrenewal of a policy or the issuance of a notice of cancellation or 

nonrenewal between September 4, 2017 and October 15, 2017, applies to all policies or 

contracts of insurance, except at the documented request or written concurrence of the 

policyholder.  Subsection (2)(o)3. of the same Rule states that upon receipt of a request for 

cancellation from a premium finance company after the grace period specified in an 

Emergency Order expires, the insurer will process the cancellation in accordance with 

paragraph (i).  Paragraph (i) of the Rule permits an insurer or other regulated entity that was 

unable to cancel or nonrenew a policy due to the operation of the Rule, upon proper notice, 

to cancel or nonrenew such policy, effective on the date the policy would have otherwise 

been cancelled or nonrenewed, in the event the insured has not filed a claim under the 

policy and not paid outstanding premium due.  In addition, premium finance companies 

must apply the provisions outlined on pages 6 and 7 of the Emergency Order and may not 

apply late charges, as the result of the required extensions. 

 

Q20. If an insurer is financing the premium for its insured, is the insurer subject to these 

provisions? 

A.    Only premium finance companies are subject to the provisions referenced in Rule 69O-142-

015(2)(o), F.A.C. 

 

Q21. Rule 69O-142.015(2)(o)4., F.A.C. allows any insurer who is unable to cancel because it 

has received a claim under a policy for which it receives a notice of cancellation from a 

premium finance company to offset the balance owed the premium finance company, as 

disclosed in the notice of cancellation, from the first claim payments made under the 

policy.  May insurers similarly offset balances owed premium finance companies if the 

first claim payment was made before the insurer received a notice of cancellation from 

the premium finance company? 

A.    While the Rule does not specifically address this issue, the logical application of the Rule 

appears to allow the premium due to be offset using subsequent claim payments. 

 

 

III. Rate Changes and Rate Filings 
 

Q22. How does the Emergency Order affect rate filings made after September 4, 2017? 

A1.  The Emergency Order prohibits any insurer, for a period of 90 days, from using a “Use and 

File” filing to increase rates. 

A2.  The Emergency Order tolls the application of deemers for “File and Use” filings, which 

prevents the implementation of new rate increases for 90 days.   

A3.  No new rate increases will be approved for implementation prior to December 4, 2017. 
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Q23. How does the Emergency Order affect rate increases that were approved prior to 

Hurricane Irma? 
A.    Any rates approved with a final disposition prior to September 4, 2017 are not affected by 

the provisions of the Emergency Order.  

 

Q24. How does the Emergency Order affect the submission of “Use and File” filings where 

there is no rate impact due to the change? 

A.    The Emergency Order suspends all “Use and File” filings which effectuate rate changes.  A 

“Use and File” filing which is a rule filing only and which does not contain a change in 

rates may be submitted. 

 

Q25. How does the Emergency Order affect Informational Filings? 

A.     Informational filings are not subject to the “Use and File” restrictions contained in the 

Emergency Order. 

 

Q26. How does the Emergency Order impact an insurer’s ability to continue with Consent to 

Rate? 

A.    The Emergency Order does not affect an insurer’s ability to Consent to Rate. 

 

Q27. Should insurers amend “File and Use” filings submitted prior to September 4, 2017 with 

effective dates occurring on or before December 3, 2017 to reflect new effective dates? 
A.    The deemer date for “File and Use” filings pending at the Office as of September 4, 2017, 

has been tolled.  The new deemer date will depend on how long the filing was previously 

pending prior to the beginning of the tolling period.  Insurers do not need to amend their 

effective dates at this time, but should not plan to implement any rate filings until after 

December 3, 2017. 

 

Q28. How does the Emergency Order affect policy renewals within the next 90 days when 

increased coverage limits are requested by the insured, required due to updated 

appraisals, or determined by the terms of an insurance contract will cause an increase in 

an insured’s rates? 

A.    The Emergency Order does not preclude necessary coverage increases based on requests 

from the insured, updated appraisals required by law, inflations guard endorsements, or 

other policy provisions applied upon renewal which may affect rates since such changes are 

not the result of a rate increase. 

 

Q29.  Does paragraph (4) of the Emergency Order require insurers to withdraw “Use and 

File” rate filings and resubmit them as “File and Use” filings if they were filed before 

September 4, 2017 and not yet approved, if the effective date of the rate was to be between 

September 4, 2017 and December 3, 2017? Does this apply to all lines of insurance 

subject to Sections 627.0651, F.S. and 627.062, F.S.? 

A.    Pending filings previously submitted under the “Use and File” provision with an effective 

date between September 4, 2017 and December 3, 2017 are now considered to be “File and 

Use” filings. Such filings are not required to be withdrawn and resubmitted, but the time to 

review such filings by the Office is tolled.  This applies to all lines of insurance subject to 

the “File and Use” and “Use and File” provisions under Sections 627.0651, F.S. and 

627.062, F.S. 
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Q30. Does paragraph (5) of the Emergency Order require the rescission of “Use and File” 

rate changes that were implemented without an accompanying filing, regardless of the 

effective date of the new rate if it was to be effective before December 3, 2017? 

A.    If a “Use and File” filing was implemented but the appropriate filing was not submitted to 

the Office, the rates should be immediately withdrawn from use and the previously 

approved rates should be reinstated 

 

IV. Application of the Annual Hurricane Deductible 
 

The duration of Hurricane Irma for application of the annual hurricane deductible in 

Florida includes the time period beginning on September 7, 2017 at 10:00 am EDT and 

ending on September 14, 2017 at 8:00 am EDT.  

 

Section 627.4025(2)(b), F.S., specifically defines “Hurricane coverage” as coverage for loss of 

damage caused by the peril of windstorm during a hurricane…2(c) defines “Hurricane” for the 

purposes of paragraphs (a) and (b) as a storm system that has been declared to be a hurricane by 

the National Hurricane Center of the National Weather Service. The duration of the hurricane 

includes the time period, in Florida:   

 

1. Beginning at the time a hurricane watch or hurricane warning is issued for any part of Florida 

by the National Hurricane Center of the National Weather Service; 

  

2. Continuing for the time period during which the hurricane conditions exist anywhere in 

Florida; and  

 

3. Ending 72 hours following the termination of the last hurricane watch or hurricane warning 

issued for any part of Florida by the National Hurricane Center of the National Weather 

Service. 


